MASŁO SHEA Karité

Źródło: naturalskincarecreams.com

PIELĘGNACYJNY TŁUSZCZ ROŚLINNY -
Masło SHEA z orzecha KARITE Świętego Drzewa Masłowca

JEDNO DRZEWO, NIEWIELE OWOCÓW, DZIESIĄTKI KORZYŚCI DLA CIEBIE!

SHEA po polsku MASŁOSZ to drzewo dziko rosnące na sawannach Afryki Zachodniej w strefie Sub-Sahel otoczone czcią przez mieszkańców Czarnego Lądu. Drzewo, które żywi, chroni, pozwala żyć. Od tysiącleci Afrykańczycy zmagając się z przemożnym słońcem i pustynnym wiatrem chronią i natłuszczają skórę masłem SHEA.

SUBSAHARYJSKA SAWANNA – STREFA SUB-SAHEL

Na owoce tego kapryśnego drzewa trzeba czekać około 20 lat. W wieku 50 lat drzewo masłowca zaczyna dawać adekwatne płody i owocuje nawet do 300 lat!
O drzewo Shea nie trzeba dbać, ale nie wolno go wycinać, nie nawozi się go, nie stosuje pestycydów, nie uszlachetnia. To drzewo jest cudem natury, nie daje się pokonać długo trwającym okresom suszy ani pożarom lasów! Rośnie w dzikim pierwotnym buszu, na obszarze jedynie 300 km od Beninu przez Togo, Ganę aż po Burkinę Faso. To jedyne miejsce na świecie, gdzie rośnie drzewo SHEA.
Osiąga wysokość do 10m, ma krótki pień otoczony dużą, ciemna korą. Owoc drzewa mający długość około 4 cm, w swoim jądrze ukrywa jedynie 2 do 3 drogocennych nasion KARITE o wielkości zaledwie 3cm. Dojrzale owoce spadają pod własnym ciężarem lub poprzez potrząsanie drzewa. Przy zbieraniu owoców jak i obróbce pracują jedynie kobiety i dzieci. Płody znoszone są w specjalnie przygotowanych koszach do domostw, owoce są zjadane, mimo ,że nie posiadają większej wartości odżywczej.
Niesamowite właściwości ukryte są w nasionach, zwanych Karite. Zebrane płody, przykryte liśćmi dojrzewają jeszcze kilka dni. Po usunięciu miąższu podgotowuje się je w wielkich naczyniach według lokalnej receptury. Tu dochodzi do rozszczepienia owocu od jądra. Teraz orzechy przenoszone są do koszy, aby dokładnie wyschły na słońcu. Czas suszenia trwa średnio 7 dni. Następnie przy użyciu specjalnego tłuczka wykonanego z drzewa mimozy wytłukuje się drogocenny tłuszcz koloru masła, rozbijając skorupę.

ŚWIĘTE DRZEWO

Drzewo SHEA otoczone jest w Afryce czcią i ma miano Świętego Drzewa.
Święte Drzewo SHEA to odwieczna tradycja w Afryce, tutaj zna je każdy! Niemowlaki masowane są nim przez mamy a te z kolei stosują je na własnej skórze, w trosce o zachowanie elastyczności skóry jak i przeciw powstaniu rozstępów w czasie ciąży.
Powszechnie znane jest przeciwzapalne i łagodzące ból działanie masła SHEA, które pomaga również przy swędzeniu, poparzeniu, gojeniu ran.
Aby zachować jędrność i blask skóry sprowadzano je z Czarnego Lądu egipskim faraonom, bo masełko doskonale odnawia system lipidowy a poprzez analogiczny skład jak u lipidów skórnych łatwo się przyswaja, dodając skórze blasku!
Masło SHEA znajduje zastosowanie również w praktykach afrykańskiej sztuki miłości, gdzie wychwala się jej stymulujące działanie afrodyzyjne i natłuszczające w masażach erotycznych.

MASŁO SHEA CHRONI, ODNAWIA, PIELĘGNUJE.

KRÓLEWSKA ZAWARTOŚĆ TŁUSZCZU ROŚLINNEGO

Z wyglądu nasze masełko nie różni się niczym od innych roślinnych tłuszczów… nic bardziej błędnego! Różni się i to zdecydowanie, posiada największą wśród roślin zawartość tłuszczu, jest go w nim 50% jak i najwyższą niezmywalność sięgającą 11 %.
Ze względu na niebywałą niezmywalność ze skóry, jak i szybkie efekty, masło SHEA wykazuje duże właściwości pielęgnacyjne i jest dodatkiem w luksusowych kremach, balsamach, wykwintnych mydłach.
Dla porównania stopnia niezmywalności w innych tłuszczach roślinnych kilka faktów, olej awokado – 6% , sezam 1,6% , olej z oliwy 1,2%. Wszyscy wiemy jak miła w dotyku staje się skóra po użyciu mydła oliwkowego, wyobraźcie sobie Państwo jak to wygląda w przypadku masełka SHEA!
Ta niezmywalność, w praktyce oznacza doskonale natłuszczoną, wygładzoną skórę, jak i zachowanie zewnętrznej warstwy ochronnej! Do tego dochodzi wysoka zawartość w nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, prowitaminy A i allantoiny.
Szczególnie polecane dla skóry wrażliwej, zniszczonej, suchej jak i alergicznej. Wykazuje również lekkie działanie ochronne na promienie słoneczne, posiada naturalny roślinny
filtr UV 3 – 5.
Masełko SHEA nie wymaga stosowania środków konserwujących wydłużających termin przydatności, bo sięga on do 3 lat.
Szerokie możliwości zastosowania masła SHEA, jak i skuteczność działania wyróżniają go spośród innych tłuszczy roślinnych.

Chcesz dowiedzieć się więcej, wiesz więcej – podziel się z nami swoją wiedzą, napisz na: kontakt@dr-gaye.pl